Saksan liittopresidentin keskustelutilaisuus näytti Suomen vahvuudet digiosaamisessa

Suomella on digialan ja myös tekoälyn erikoisosaamista, joka on erittäin haluttua maailmalla. Tekoäly on nostettu Suomessa kansalliseksi strategiaksi, kun taas Saksassa asia on vasta tulossa agendalle. Suomella on nyt mahdollisuus toimia digitalisaation Euroopan mallimaana ja tuottaa sovelluksia, joilla Suomi ’ohjelmoidaan’ maailmankartalle.

  • © Steins / Bundespresseamt

Liittopresidentti Steinmeier osallistui Helsingissä ”Future of Work“ -aiheiseen keskustelutilaisuuteen suomalaisen yrityselämän edustajien kanssa maanantaina 17.9. Tilaisuuden juonsi Saksalais-Suomalaisen Kauppakamari varatoimitusjohtaja Jan Feller. Keskustelun aiheita olivat digitalous ja erityisesti tekoälyn vaikutukset työelämään – uusista liiketoimintamahdollisuuksista yhteiskunnan koulutustarpeisiin.

Uudelleenkoulutustarve 54 % saksalaisista, 30 % suomalaisista
Tilaisuuden osanottajat olivat yksimielisiä siitä, että digitalisaatio on suurin yksittäinen tekijä, joka muuttaa tavan, jolla teemme töitä. World Economic Forum ennustaa, että neljän vuoden sisällä Saksassa 54 prosenttia työntekijöistä tarvitsee uudelleenkoulutusta. Suomen tekoälyohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilän mukaan Suomessa 800 000 työntekijää (n. 30 %) tarvitsee uudelleenkoulutusta. "Tekoäly ei ole uhka, mutta jos olemme liian hitaita sen käyttöönotossa, se muodostuu sellaiseksi", Pekka Ala-Pietilä toteaa.

”Suomessa tämä nähdään mahdollisuutena, eikä uhkana, kuten Saksassa. Avainasemassa tässä on Suomen maailmankuulu koulutusjärjestelmä. Hyvä esimerkki tästä on myös kaikille avoin Helsingin yliopiston ja teknologiayritys Reaktorin Elements of AI -verkkokurssi, joka on kerännyt kymmeniätuhansia osanottajia ympäri maailman”, Feller muistuttaa.

Suomessa tekoäly osa kansallista strategiaa, Saksassa asia on vasta tulossa agendalle
Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin kyselyn mukaan Suomessa toimivista saksalaisyrityksistä 57 prosenttia pitää Suomea edistyneempänä digitaalisuudessa kuin Saksaa. Vain kaksi prosenttia on vastakkaista mieltä. ”Tämä keskustelutilaisuus Saksan liittopresidentin kanssa osoittaa sen, että Suomella on digialan ja myös tekoälyn erikoisosaamista, joka on erittäin haluttua maailmalla. Tekoäly on nostettu Suomessa kansalliseksi strategiaksi, kun taas Saksassa asia on vasta tulossa agendalle. Suomella on nyt mahdollisuus toimia digitalisaation Euroopan mallimaana ja tuottaa sovelluksia, joilla Suomi ’ohjelmoidaan’ maailmankartalle”, innostuu Feller.

Takaisin